Montessori-kerstactiviteiten voor jouw kleintje

Montessori-kerstactiviteiten voor jouw kleintje

De kerstvakantie begint zodra en misschien vraag jij je nu al wel af wat je met jouw kleintje gaat doen? Uiteraard kan je veel leuke uitstapjes doen, maar soms is het ook leuk om een gezellige en leerrijke activiteit binnen te doen. Hieronder vind je inspiratie voor enkele Montessori-kerstactiviteiten, per leeftijd. De leeftijd is een indicatie, kijk vooral naar wat jouw eigen kindje graag doet.

Het enige wat je nodig hebt is gekleurde stickers en de download die je hieronder gratis kan krijgen.

 


1. Kleurrijke kerstcadeautjes: 1 - 1,5 jaar

Hang gekleurde cadeautjes aan de muur, op ooghoogte van je kind. Geef dan de stickers en leg uit dat je kindje de gekleurde stickers bij de juiste kleur van cadeau moeten hangen. Zo leert je kind kleuren matchen.

Wil je er nog iets extra bij doen? Schrijf dan op of boven de cadeau hoeveel stickers er op de cadeau moeten komen. Bijvoorbeeld een 5 op de blauwe cadeau wilt zeggen dat je kindje daar 5 blauwe stickers mag hangen.

 

 

 

 

 


2. Slinger in de kerstboom: 1 - 2 jaar (+ variant voor 2 - 5 jaar)

Print de boom af uit de gratis download of teken zelf een boom met een lijn als slinger. Die lijn is een leidraad voor het maken van een leuke slinger. Jouw jongste kan de stickers mooi op de lijn proberen plakken zodat de stickers een mooie slinger vormen. 

Voor color-matching kan je op de lijn  al gekleurde bolletjes maken, bijvoorbeeld met stift. Je kindje kan dan de juiste kleur sticker matchen met de slinger.

Wil je een extra moeilijkheid toevoegen? Doe niet alleen color-matching, maar werk met letters of andere symbolen.

 

 

 

3. Kerstballen in de boom tellen: 2 - 3 jaar

In de download vind je 9 kerstbomen, met een sterretje genummerd van 1 tot en met 9. Het aantal in de ster vertelt hoeveel kerstballen er in de boom komen te hangen. Deze kerstballen kan je met stickers hangen op de boom, of misschien kan je ook wel leuke glitter pompons gebruiken zoals deze. 

Een andere manier van kerstballen nummeren kan met de kerstboom die al genummerde cirkeltjes heeft. Als je de gekleurde stickers neemt en daar getallen op schrijft, kan je kindje de juiste stickers op de juiste nummer kleven.

 

 

 

 

 

 

 


4. Kerstige sensory box: 2 - 4 jaar

Een sensory box wordt steeds populairder en kan je op meerdere plaatsen kopen. De box werkt meestal rond een bepaald thema, en je kan er dus ook eentje voor kerstmis gebruiken! Een sensory box kan je kant en klaar kopen, maar je kan er ook zelf eentje maken.

Deze kerstmis sensory box maak je met de volgende materialen: (geverfde) pasta in rood en groen, glitter pompons (zoals die uit Ava), plastic kerstballen in verschillende maten, een schepje en kommetjes. 

Een sensory box kan je kind op verschillende manieren gebruiken: je kind leert voelen en verschillende texturen kennen, je kind kan tellen met de materialen, scheppen en vullen, of vrij spelen.

 

5. Sneeuwmannen bouwen: 3 - 5 jaar

Knip oude wc-rolletjes (of keukenrol) in stukken zodat je deze rond een stok kunt rijgen, of maak gebruik van houten blokjes om te stapelen. De bedoeling is dat je de stukjes sneeuwman plakt per ring of blokje. Daarna kan je kindje sneeuwmannen bouwen: het getal in de hoed komt overeen met het aantal knopen op de buik van de sneeuwman.

 

 

 

 

Hoe start je een Montessori activiteit met je kleintje? 

In een Montessori-activiteit is de omgeving belangrijk: hij moet voorbereid zijn. Jij als ouder kan alle materialen verzamelen, en klaarleggen of ophangen. Je kan dit ook samen doen, of bijvoorbeeld alles op een plateau verzamelen waarbij je kindje de activiteit van op de plateau in een kast kan nemen.

Na het opzetten van de activiteit kan je de bedoeling van de activiteit één keer uitleggen of voordoen. Daarna kan je kindje zelf aan de slag. Laat je kindje doen, zodat het zelf de skill van de activiteit kan leren beheersen. Om dit diepgaand te leren is het belangrijk dat jij als ouder niet tussenkomt. Je kan achteraf wel het resultaat bespreken en zo je kind nog eens opnieuw laten proberen als hij of zij dat ziet zitten.

  

Wil jij deze kerstvakantie aan de slag met een van deze activiteiten? Download hier de pdf met figuren die je kan gebruiken. Veel succes met de Montessori-activiteiten en veel plezier in de kerstvakantie! Twijfel zeker niet om je eigen gebruikte activiteiten met ons te delen via social media.

De inspiratie en afbeeldingen voor deze vlog komt van Happy Tot Shelf, een plaats waar je terecht kan voor nog veel andere leuke leeractiviteiten. De gratis download is getekend door Friemel.

 

  |  

Meer artikels