FAQ

Zijn de producten veilig?

Alle producten van Friemel zijn veilig. Ze worden gemaakt volgens de Europese normen die van toepassing zijn op het product, en worden uitvoerig gecontroleerd voor ze worden opgestuurd. Twijfel je over de veiligheid van een product? Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier.

Lees een meer uitgebreide uitleg over de veiligheid van onze producten hier.

 

Hoe onderhoud ik de producten?

 • De siliconen kralen kunnen gewassen worden onder de kraan met koud of lauw water. Laat het product achteraf aan de lucht drogen. Het wordt afgeraden om de siliconen producten uit te koken. Wel kan het product in de vriezer voor een tijdje.
 • Houten ringen of bijtfiguren kunnen proper gemaakt worden met een vochtige doek. Ze te lang onder water houden wordt afgeraden, want hierdoor kan het hout zacht worden.
 • Bij stoffen producten wordt aangeraden te wassen op 30° en op natuurlijke wijze te laten drogen.

 

Wat zijn siliconen?

Siliconen zijn gemaakt van het basiselement silicium (kiezel) en zuurstof of siliciumoxide. Dit is beter bekend als kwarts, kleine deeltjes die het hoofdbestanddeel vormen van zand. Kwarts is het meest voorkomend mineraal op aarde en eenvoudig te maken. Het is een duurzame en natuurlijke grondstof.

Carbon en waterstof worden toegevoegd aan kwarts en zo ontstaan lange ketens van gekoppelde silicamoleculen. Het resultaat is siliconen. Het is een rubberachtig, onbreekbaar materiaal dat je in huishoudelijk gebruik enkel stuk krijgt door het te snijden. Het materiaal kan tegen vallen, stoten, gooien, uitkoken, en kan in de vaatwasser, oven of vriezer. Let op voor temperaturen boven 200°C.

Siliconen worden snel verward met plastiek, door de variëteit aan kleuren die mogelijk is. Maar plastiek heeft weekmakers nodig om dezelfde flexibiliteit te bereiken en dat is een schadelijke stof.

 

Wat zijn de voordelen van siliconen?

 • Siliconen voelen zacht en glad aan. Het is onbreekbaar en kan steeds opnieuw worden gebruikt. Dat maakt het een duurzaam materiaal met een lange levensduur en dus minder afval.
 • Siliconen zijn inert. In de chemie wilt dit zeggen dat het materiaal stabiel is en onder normale omstandigheden niet reageert met andere stoffen zoals voedsel en drank. Onder normale omstandigheden lezen we: tussen -80°C en +200°C.
 • Siliconen zijn vrij van schadelijke stoffen zoals BPA, weekmakers, pvc, lood of andere schadelijke stoffen.
 • Siliconen zijn niet poreus, waardoor bacteriën vrijwel onmogelijk kunnen binnendringen.
 • Schoonmaken is eenvoudig: je kunt het afwassen, uitkoken of in de vaatwasser doen.
 • Voor extra verlichting tijdens pijn van doorkomende tandjes kan het materiaal ook in de ijskast of diepvries worden gelegd.

 

Waar moet ik op letten bij siliconen?

 • Breng siliconen niet in contact met vuur.
 • Gebruik het niet in combinatie met scherpe voorwerpen.
 • Schrob niet hardhandig schoon met een ruwe spons.
 • Gebruik niet boven de 200°C.

 

Welk hout wordt er gebruikt in de producten?

Het gebruikt hout is natuurlijk en onbehandeld beukenhout. Er werd gekozen voor beukenhout omdat deze houtsoort een hardhout is dat niet kan splinteren. Hout is een duurzaam materiaal met een lange levensduur.

Hoe kan ik bestellen?

Je kunt online een bestelling plaatsen via de webshop. Hier vind je voorgemaakte items die eventueel met naam gepersonaliseerd kunnen worden. Ben je op zoek naar iets anders: andere kleurencombinaties, andere producten, …? Stel je vraag via het contactformulier. Wij nemen contact met jou op om te zien hoe wij kunnen helpen.

 

Wat is de levertijd?

De levertermijn is afhankelijk van het product. Een bestelling in België zal steeds geleverd worden binnen een maximale termijn van 1 week, tenzij het product niet voorradig is. In dat geval zal de Koper zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht, waarna hij het recht heeft om af te zien van de bestelling en dan wordt het volledige bedrag teruggestort op zijn rekening.

De levertermijn naar Nederland bedraagt maximaal 2,5 weken, tenzij het product niet voorradig is. Hiervoor gelden dezelfde afspraken als binnen België.

Levertermijnen buiten België of Nederland kunnen niet vastgelegd worden, wegens factoren die moeilijk te controleren zijn. Indien gewenst kan de Koper hiervoor contact opnemen met Friemel, zodat dit uitgezocht en besproken kan worden.

 

Kan ik mijn producten afhalen?

Ja, het is mogelijk om na afspraak je bestelling op te halen. Het ophaaladres is Schoolstraat 53, 3960 Gerdingen. Duid in je bestelling ‘bestelling ophalen’ aan. Je verzendkosten vallen zo weg. Laat in de commentaar-box achter wanneer je beschikbaar bent om het product op te halen. Wij nemen achteraf contact met je op om een afspraak te maken.

 

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

De webshop maakt gebruik van het veilig betalingssysteem Shopify Payments. Hierin kun je betalen met IDeal, Bancontact, Apple Pay, Paypal of Google Pay.

 

Waar kan ik mijn kortingscode invullen?

Een eventuele kortingscode kun je invullen op de eerste pagina van je winkelmandje.

 

Hoeveel bedragen de verzendkosten?

Voor leveringen binnen België rekenen we €7 verzendkosten aan. Vanaf een bestelling van €75 vallen deze kosten weg.

Voor leveringen naar Nederland rekenen we €10 verzendkosten aan. Vanaf een bestelling van €100 vallen deze kosten weg.

Voor leveringen naar Frankrijk, Duitsland of Luxemburg rekenen we €12 verzendkosten aan. In andere Europese landen rekenen we €20 verzendkosten aan. Vanaf een bestelling van €200 vallen deze kosten weg.

Ik heb online besteld en betaald, maar ik heb geen orderbevestiging ontvangen. Wat nu?

Allereerst sorry voor het ongemak. Heb je al gekeken tussen spam of ongewenste mails? Soms gebeurt het dat een orderbevestiging daar terechtkomt. Als dat niet het geval is, kun je contact met ons opnemen via het contactformulier.

 

Ik zie in de tracking dat mijn bestelling geleverd is, maar ik heb niets ontvangen. Wat nu?

Het is mogelijk dat de koeriersdienst het pakje heeft afgeleverd bij je buren of heeft weggelegd op een veilige plaats rondom je huis (achter een vuilnisbak, onder de carport, …) Als je dit hebt nagekeken en je hebt je pakket niet gevonden, neem dan meteen contact met ons op via het contactformulier of friemel.shop@hotmail.com. Wij nemen dan contact op met de koerierdienst om dit op te lossen.

 

Ik plaatste reeds een bestelling, kan ik nog iets toevoegen?

We kunnen niets garanderen, maar als je nog geen bevestiging van verzending hebt gekregen, kan het zijn dat dit mogelijk is. Neem zo snel mogelijk contact met ons op en wij laten je dan iets weten. Het kan zijn dat een toevoeging mogelijk is, maar daardoor de totale leverdatum opschuift. Als dit het geval is laten we je dit ook weten.

 

Kan ik mijn bestelling annuleren?

Ja, je hebt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Gelieve ons zo snel mogelijk te informeren wanneer je een bestelling wilt annuleren. Dit kan via het contactformulier of friemel.shop@hotmail.com.

 

Kan ik mijn bestelling ruilen of retourneren?

Je hebt recht op 14 dagen bedenktijd. Binnen de bedenktijd van 14 dagen mag je de gekochte producten terugsturen zonder opgave van reden, op voorwaarde dat het gekocht product in goede staat verkeert. Als dat niet het geval is, behouden wij het recht om deze retour te weigeren. Je stuurt ook een mail naar Friemel om de retourzending te melden. De kosten van de retourverzending zijn voor de koper.

Na het correct ontvangen van een retourzending en als het geretourneerd product in goede staat verkeert, wordt het volledige bedrag van de geretourneerde product(en) (zonder verzendkosten) binnen de 14 dagen teruggestort op je rekening. Cadeaubonnen worden niet terugbetaald.

Meer informatie over verzending en retour vind je op de pagina 'Verzenden & Retourneren'.