De voordelen van een babygym

De voordelen van een babygym

Friemel launched binnenkort haar nieuwste product: een babygym! Er is al veel over gezegd, maar om alle informatie te bundelen schrijf ik erover in deze blog. Ben jij dus benieuwd naar wat een babygym nu eigenlijk is en wat de voordelen zijn? Lees dan snel verder.

 

Een babygym: wat is het?

Toen ik startte met praten over een babygym kreeg ik al snel de vraag: “Ja maar Britta, is dat dan een soort fitnesstoestel voor baby’s?” En daar is een simpel antwoord op: eigenlijk wel. Maar wanneer wij denken aan een fitnesstoestel, denken we meteen aan gewichtheffen, loopbanden en allerhande andere materialen die we gebruiken om onze spieren te trainen. Dat heeft onze baby toch niet nodig?

Een babygym traint je baby in de ontwikkeling van zijn of haar lichaam, net zoals een fitnesstoestel dat bij ons doet. Het grote verschil is dat het lichaam van je baby nog op totaal andere gebieden moet ontwikkelen: zintuiglijk en motorisch zijn daar twee grote pijlers.

Om je baby te helpen in deze motorische en zintuiglijke ontwikkeling kan je dus gebruik maken van de babygym. Omdat het de ontwikkeling ook echt spelenderwijs gaat stimuleren valt een babygym onder speelgoed. Traditioneel gebruik je het op een speelkleed op de grond of zet je het in de box.

 

Wat zijn de voordelen? 

Zoals hierboven al gezegd helpt een babygym met de zintuiglijke en motorische ontwikkeling van je kind. Maar de voordelen zijn uitgebreider dan dat, dus ik maak graag een opsomming:

  

 

 • Het stimuleert visueel: je baby leert kijken naar de hangers aan de babygym. Ze leren hun zicht te focussen en scherp te stellen door te kijken.

 

 • Hand-oogcoördinatie verbetert doordat je baby met handen en voeten kan spelen, en tegelijkertijd kijken.

 

 • Je baby leert oorzaak en gevolg: “ik duw ergens tegen en dat beweegt”.

 

 • Zowel de grove als fijne motoriek van je baby kan verder ontwikkelen: grote bewegingen zoals het draaien van het hoofd tot omrollen, maar ook de fijne motoriek zoals de grijpreflex wordt gestimuleerd.

 

 • De babygym prikkelt de zintuigen door geluid en texturen.

 

 • De wetenschap zegt dat een kind dat veel lichaamsbeweging krijgt positieve gevolgen heeft: een kleinere kans op overgewicht, kleinere kans op ontwikkelingsachterstand en soms zelfs een hoger IQ.

 

 • De babygym nodigt uit om zelfstandig te leren spelen.

 

 • Je baby zal merken dat hij keer op keer hetzelfde kan doen, en dat geeft je baby zelfvertrouwen.

 

 

Waarom de babygym van Friemel?

Babygyms bestaan al lang en werden al door allerlei merken op de markt gebracht. Waarom zou jij dan voor de babygym van Friemel kiezen?

 

Je kan twee grote groepen onderscheiden in de babygyms: de stoffen gyms met felle kleuren en vele verschillende speeltjes/licht/geluiden, en de houten gyms met rustige en eenduidige speeltjes. Friemel kiest bewust voor een babygym uit de laatste categorie, met het gebruik van natuurlijke materialen, rustige kleuren en niet-overprikkelende speeltjes.

 

Ik hoor steeds vaker van ouders dat hun kind volledig uitgebrand is na een speelsessie, of dat het niet weer hoe of waar te kijken. Dat betert met speelgoed in rustige kleuren en natuurlijke materialen. Door niet overal licht in te zetten of elk speeltje geluid te laten maken, heeft het speelgoed een meer eenduidige manier van gebruik. Zo kan je baby geruster zelfstandig spelen zonder overprikkelt te raken. 

 

Nog niet overtuigd? Naast dat de babygym de ontwikkeling van jouw baby stimuleert op een rustige manier, is de babygym ook eerlijk en veilig geproduceerd. De hangers zijn handgemaakt in België, en het frame is CE-gecertificeerd volgens de Europese speelgoednorm zodat jij je kind met een gerust hart kan laten spelen.

 


Vanaf welke leeftijd kan je een babygym gebruiken?

De ontwikkeling van je baby gaat enorm snel vooruit. In de eerste maanden zal je baby vooral geïnteresseerd zijn in wat er rond hem of haar gebeurt. Vanaf de derde maand ongeveer begint je kindje met grijpen, ontdekt het zijn voetjes en steekt af en toe wel eens de tenen in de mond. Dit zijn signalen dat je baby klaar is voor een babygym. 

 

Gebruiktips

Denk jij na het lezen van deze blog dat jouw kindje ook klaar is voor een babygym? Je kan hier kijken naar welke modellen Friemel voor jou heeft.

 

Wil je starten met het gebruik van de babygym? Hier een handige checklist:

 1. Check: zijn alle onderdelen en speeltjes nog in orde? Geen losgekomen onderdelen? Deze check doe je best met al het speelgoed voor je baby.
 2. Houd altijd toezicht: blijf in de buurt zodat je meteen kan ingrijpen als het nodig is.
 3. Babygym opzetten: kijk altijd na dat het frame volledig rechtstaat, plat op de grond. Zo ben je zeker van de stevigheid. Je kan de babygym gebruiken op een speelkleed of deken, of meteen in de box. 
 4. Kijk naar je baby: wat is de reactie van je baby op de babygym? Als je baby begint te huilen is het misschien toch nog wat te vroeg.
  |  

Meer artikels