"Help, mijn baby krijgt tandjes"

"Help, mijn baby krijgt tandjes"

Je kind begint tandjes te krijgen. In de tranen van je kind voel je de pijn en je staat machteloos. Ken je dat gevoel? Je wilt zo graag helpen maar weet niet of je wel kan helpen en waar je dan moet beginnen. 

Na dit artikel te lezen niet meer! Ik geef hier enkele concrete tips waar je mee aan de slag kan zodat jij de pijn van je kind kan verzachten. Benieuwd? Lees snel verder!

 

Tandpijn: hoe, wat, wanneer?

Een baby begint meestal tandjes te krijgen tussen 6 en 12 maanden na de geboorte. Maar er bestaan ook uitzonderingen: het eerste tandje kan al zo vroeg als 3 maanden komen of kan pas doorkomen na 18 maanden. Elk kindje is anders!

Wanneer de tandjes doorkomen ervaart je baby best wat last. Dat kan gaan van pijnlijk en gezwollen tandvlees tot zelfs een lichte koorts. Andere symptomen kunnen zijn: rusteloos en huilerig gedrag, meer kwijlen dan normaal, slecht slapen en/of minder zin hebben in eten. Opnieuw verschilt dit bij elk kind, dus kijk goed welke lasten jouw kind ervaart.

Voor al de kwaaltjes die komen bij het krijgen van tandjes is er helaas geen magische oplossing. Het is nu eenmaal een oncomfortabele periode waar je door moet met je kind. Maar dat wilt niet zeggen dat je de pijn niet lichter kan maken, integendeel! Hieronder vind je 5 tips terug die jou daarbij kunnen helpen.

Important sidenote: Elk kind is anders en niet elke tip werkt voor elk kind. Probeer verschillende tips uit en kijk welke het best is voor jouw kindje, zo krijg je het beste resultaat!

 

Tip 1: Natte handdoek

Neem een kleine handdoek of washandje, maak deze nat en wring goed uit. Leg hem daarna eventjes in de diepvriezer, een tiental minuten is voldoende. Knoop hem daarna aan een babyproof houten of siliconen ring. Zo kan je baby het doekje makkelijk vasthouden aan de ring en op de natte en koude handdoek sabbelen. Dit zorgt voor verkoeling.

 

Tip 2: Siliconen bijtring

Net zoals het washandje kan je een (volledig) siliconen bijtring ook in de diepvries steken. Het materiaal van de ring, siliconen of natuurrubber, is babyproof en geschikt om te verkoelen. Een vijftiental minuten in de diepvries is voldoende zodat de ring tijdens het sabbelen erop verkoeling kan brengen.

Wil je deze tip uitproberen? Onze bijtring Milo is hier perfect voor! Shop hem hier.

 

 

Tip 3: Zachte massage

Masseer zachtjes op de plaats waar het tandje aan het doorkomen is. Je kan dit met je vinger doen of de bolle kant van een klein lepeltje. Door de lichte druk tijdens het masseren verlicht je de tandpijn.

 

Tip 4: Fruit feeder

In een fruit feeder kan je bevroren borstmelk of bevroren vast eten (zoals fruit) steken, waaraan het kindje dan kan zuigen. De feeder heeft qua vorm gelijkenissen met een speentje, wat zorgt voor herkenning bij je kindje. Het bevroren lekkers in de fruit feeder zorgt opnieuw voor verkoeling, over de gehele mond. Dit kan dus handig zijn wanneer er meerdere tandjes tegelijk doorkomen.

 

 

Tip 5: Bijtring met verschillende texturen

In tip 2 spraken we al over siliconen bijtringen, die erg handig zijn in het bieden van verkoeling. Maar ook een bijtring gemaakt uit meer diverse materialen kan handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan onze eigen bijtring Theo: deze bestaat uit siliconen en beukenhout. Omdat het hout en de siliconen een andere textuur hebben, bieden ze tijdens het sabbelen een andere druk op het tandvlees. Je kindje kan zelf testen en kiezen wat de pijn het meeste verlicht op dat moment.

 

Wil je deze tip uitproberen? Onze bijtring Theo is hier perfect voor! Shop hem hier.

Niets helpt, wat nu?

Heb je alle tips geprobeerd en is de pijn nog steeds niet beter? Dat kan helaas. Plan dan gerust eens een bezoekje bij jouw dokter, want er zijn ook enkele (genees)middelen die helpen met de pijn. Hopelijk vind jij zo toch een goede oplossing!

 

Ben jij geholpen met een van deze tips? Dat is fijn om te horen! Deel gerust dit artikel met je vrienden, familie of social media-volgers. En laat ook zeker weten welke tip jou en je kindje het meeste hielp!

  |  

Meer artikels